Over welke kwaliteiten beschikt een goede coach?

Geplaatst op

Het coachingsvak is niet voor iedereen weggelegd. Zo moet je beschikken over bepaalde kwaliteiten en moet het je passie zijn om mensen te helpen en te adviseren. Maar hoe kun je jezelf ontwikkelen tot een professionele coach? En over welke kwaliteiten beschikt een goede coach? Je leest het hier!


Wat doe je als coach?

Als coach of trainer ben je verantwoordelijk voor het begeleiden van mensen op hun eigen ontwikkelpad. Er zijn verschillende situaties waarin je mensen kan coachen. Niet alleen voor hun eigen ontwikkeling, maar ook tijdens problemen of situaties waar zij tegenaan lopen bij hun huidige werkgever of in een andere situatie. Jouw coaching moet dan ook een positief effect hebben op de deelnemer en diegene helpen om zijn of haar doelstellingen te bereiken.

Eigenschappen

Een goede coach word je niet zomaar. Dit vraagt ervaring en veel oefenen. Hiernaast kun je natuurlijk ook een opleiding tot trainer volgen, waarbij je leert omgaan met alle facetten van het vak. Een goede coach of trainer heeft dan ook een aantal eigenschappen. Wellicht herken je jezelf hier vast in. Zo moet een goede coach het leuk vinden om mensen te helpen. Dit houdt in dat je goed kan luisteren naar mensen, vragen stelt en vervolgens deze persoon ook helpt. Hiernaast moet je als coach kunnen netwerken. Je moet namelijk een relatie opbouwen met de deelnemer. Je begeleidt de deelnemer voor een bepaalde tijd, dus is het belangrijk dat diegene zich op zijn of haar gemak voelt bij je. Wees daarom altijd beleeft en oordeel nooit. Ook is een goede coach een presteerder. Je bent resultaatgericht, zakelijk en volhardend. Het doel is namelijk dat je de coachee helpt om zijn of haar doel te bereiken. Je doet er dan ook alles aan om hier te komen.