Hoe kies je de juiste opleiding?

Geplaatst op

De juiste opleiding kiezen is erg moeilijk. Wat vind je leuk en waar ben je goed in? Wat wil je later worden en waar wil je later werken? Dan is er natuurlijk nog de belangrijke vraag: ‘’Welke studie past er bij al je vaardigheden en toekomstplannen’’? Op het internet zie je veel studiekeuzetesten. Deze testen helpen je al een eind op weg betreft diverse studies. Zo zijn er verschillende websites die gratis studiekeuzetesten aanbieden zoals 123studietest, HBOstart of studiekeuzetest en zo zijn er nog veel meer! Als je een studiekeuzetest hebt gevonden, kan je aangeven voor welk niveau je de studiekeuzetest graag wilt invullen. Er zijn namelijk verschillende testen voor MBO, HBO of zelfs voor universitaire studies.

 

Wat is een studiekeuzetest?

Tijdens het invullen van een studiekeuzetest, worden verschillende vragen gesteld. Elke studiekeuzetest is anders. Je hebt verschillende studiekeuzetesten voor MBO en HBO niveau, de studiekeuzetesten vind je waarschijnlijk per niveau op de website terug onder het kopje bijvoorbeeld: studiekeuzetest HBO. Aan het begin van je studiekeuzetest, vul je je gegevens en de opleiding die je momenteel doet of pas hebt afgerond in. Op basis van deze gegevens krijg je bijpassende vragen gesteld. Deze vragen kunnen heel erg gevarieerd zijn. Ze kunnen taalvaardig, creatief of juist op basis wat je leuk vindt gebaseerd zijn. Niets is fout qua antwoorden! Aan het einde van de studiekeuzetest krijg je een uitslag, meestal zijn dit een paar studies die passend zijn bij de antwoorden die je hebt ingevuld.

 

De juiste richting op!

Om je meer duidelijkheid te geven kan je elk moment een studiekeuzetest te doen, zelfs als je werkzaam bent of studeert. Als je wilt kijken of je nog goed zit betreft studierichting of richting qua werk kan je altijd een studiekeuzetest doen. Wil je kijken of je baan nog bij je past? Dan is het aan te raden om een beroepskeuzetest te doen, deze geeft wat meer duidelijkheid betreft beroepen. Het woord studiekeuzetest zegt het eigenlijk al, dit is meer bedoeld voor het vinden van de juiste studie(richting). Hoe leuker je iets vindt, hoe hoger dit wordt aangegeven bij de test en meer studies in die richting naar boven zullen komen. Vind je het bijvoorbeeld leuk om met kinderen te werken? Dan is er een grote kans dat de studie Pedagogiek naar boven komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *