Excelleer je in een bepaald vak? Ga bijles geven!

Geplaatst op

Ligt jouw passie bij het geven van les en bijles aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen? Heb je talent voor kennisoverdracht en deins je niet terug voor een uitdaging? Dan is werken als bijlesdocent iets voor jou. In Nederland zijn er vele bedrijven die bijles op maat verzorgen voor basisschoolleerlingen, middelbare scholieren en studenten. Deze bijlessen worden online of op locatie gegeven en de invulling is volledig afhankelijk van de benodigdheden en wensen van de leerling.

Het profiel van een bijlesdocent

Bijlesdocenten zijn flexibel, didactisch vaardig en experts in hun vakgebied. Een bijlesdocent die bijles Duits geeft, spreekt natuurlijk vloeiend Duits en kan op elk gewenst niveau uitleg geven over grammatica, vocabulaire, spreekvaardigheid en luistervaardigheid. Je weet als bijlesdocent de bijles zo te geven dat deze effectief is voor elke unieke student en leerling. Je kunt makkelijk een luisterend oor bieden aan leerlingen en ouders die gehoord willen en moeten worden. Je snapt dat bijles geven verder gaat dan enkel het herkauwen van onderwijsstof en weet met didactische technieken en creatieve toepassingen elke bijlesleerling aan meer zelfvertrouwen en hogere cijfers te helpen.

De doelgroepen

De bijlesleerlingen zijn te verdelen in drie groepen: basisschoolleerlingen in de leeftijdscategorie van 6 t/m 13, middelbare scholieren in de leeftijdscategorie van 13 t/m 18 en studenten in het hoger onderwijs in de leeftijdscategorie van 17 en hoger. Daarnaast bieden veel bedrijven ook bijles aan omscholers, bijscholers en volwassenen die hun kennis van een bepaald vak willen bijspijkeren voor persoonlijke doeleinden. Voor basisschoolleerlingen is er bijles rekenen en bijles taal, voor middelbare scholieren is er bijles voor alle middelbare vakken en voor studenten is er bijles die is toegespitst op een studie, zoals bijles rechten of bijles statistiek.

Werkwijze

De werkwijze verschilt van bedrijf tot bedrijf. Vaak begint een organisatie met een telefonisch gesprek met de leerling en/of de ouders om in beeld te brengen wat er precies nodig is en om de student, leerling of ouders te voorzien van de nodige informatie. Vervolgens wordt er in de database met freelancers gezocht naar een bijlesdocent die aansluit op de behoeften van de leerling. Voor bijles economie voor een leerling met dyslexie is dat dus een economiedocent die daar ervaring mee heeft. De bijlesdocenten mogen vervolgens zelf beslissen of ze projecten aannemen of niet. Daarna volgt een telefonisch kennismakingsgesprek tussen de bijlesdocent en de leerling/ouders. De bijlesdocent is bij akkoord zelf verantwoordelijk voor het invullen van de lessen.

Solliciteren als bijlesdocent

Heb je veel kennis in huis, geef je graag bijles of wil je graag andere mensen helpen, dan is een functie als bijlesdocent zeker iets voor jou. In Nederland is een te kort aan gekwalificeerd bijlespersoneel, waardoor je gemakkelijk een het werk kan als bijlesdocent. Bezoek de website en webpagina’s van de bekende bijlesaanbieders en solliciteer direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *